خنده درماني


 

نويسنده: منيره نوري فرد




 
پژوهش ها نشان داده است خنده سبب تقويت سيستم ايمني بدن، کاهش ولع در خوردن غذا و همچنين افزايش تحمل درد مي شود. از اين رو يکي از روش هاي درماني جديد «خنده درماني» است که مي تواند همراه با ساير درمان هاي پزشکي صورت گيرد. خنده همچنين استرس را کاهش مي دهد. هرچه شادتر باشيد، کمتر دچار استرس خواهيد شد.
تأثير بر هورمون هاي بدن: خنده موجب کاهش سطح هورمون هاي استرس مانند: کورتيزول، آدرنالين، دومامين و هورمون رشد و از طرفي، خنده باعث افزايش سطح هورمون هاي تقويت کننده سلامت بدن، از قبيل «اندورفين» مي گردد. خنده تعداد گلبول هاي سفيد خون (نقش محافظتي دارند) و همچنين سلول هاي T شکل را افزايش مي دهد و در نتيجه سيستم ايمني بدن را تقويت و اثرات منفي استرس بر بدن را کم مي کند.
آرامش جسم: آيا تا به حال تجربه کرده ايد که پس از يک خنده از ته دل چقدر احساس سبکي و آرامش پيدا مي کنيد؟! خنده سبب آرامش و رها شدن جسم و روان مي شود.
ورزش بدني: يک خنده از ته دل به نوعي يک تمرين ورزشي براي ديافراگم، شکم و حتي شانه هاست و موجب رهايي و شل شدن عضلات بدن مي گردد و حتي مي تواند ورزشي براي عضله قلب باشد.
برهم زدن حواس: خنده به بهترين نحو فکر و حواس شما را از موضوعات و احساسات آزار دهنده اي مانند خشم و عصبانيت، استرس، احساس گناه و ساير احساسات منفي دور مي کند.
ديد مثبت: پژوهش ها نشان ميدهد واکنس افراد در برابر اتفاقات استرس زا دو گونه است؛ يا به آن به عنوان يک خطر و تهديد نگاه مي کنند و يا آن را به عنوان يک واقعيت پذيرفته و با آن مبارزه مي کنند؛ در حالي که خنده مي تواند ديد افراد را نسبت به حوادث استرس زا عوض کرده و مثبت و شاد کند؛ در نتيجه افراد بهتر مي توانند با عوامل استرس زا مقابله کنند.
فوايد اجتماعي خنده: خنده موجب تقويت روابط اجتماعي افراد مي گردد و فرد خوشرو افراد بيشتري را جذب خود کرده و با افراد بيشتري ارتباط برقرار مي کند. بنابراين هرچقدر شما بيشتر بخنديد، افراد دور و بر شما نيز بيشتر مي خندند و شادتر هستند و با بالا بردن روحيه و شاد کردن خلق و خوي اطرافيان خود استرس آنها را کاهش مي دهيد و در نتيجه کيفيت ارتباط شما با سايرين بهبود مي يابد. همين امر به نوبه خود مي تواند سطح استرس شما را نيز کاهش دهد.

خنده يکي از راهکارهاي مطلوب و هميشه در دسترس و رايگان براي مديريت کردن عوامل استرس زاي زندگي است.شما مي توانيد با استفاده از راهکارهاي زير بيشترين خنده را در زندگي خود داشته باشيد:
تلويزيون و انواع فيلم ها: سرگرمي هاي زيادي وجود دارند که مي توانند اسباب خنده و شادي شما را فراهم کنند؛ مانند رفتن به تئاترهايي که موضوع طنز و کمدي دارند و يا ديدن انواع فيلم هاي کمدي و خنده دار.
خنديدن همراه با دوستان: رفتن به سينما و يا تئاتر همراه با دوستان، مي تواند بهترين راه براي بيشتر خنديدن شما باشد.از آنجايي که خنده مسري است، خنديدن يکي از دوستان سبب مي شود ساير افراد بيشتر بخندند.همچنين اين موضوع خنده دار مي تواند بعداً بين شما و دوستان تان به عنوان يک خاطره و موضوع خنده دار ردوبدل شده و مجدداً سبب خنده شما گردد! رفتن به مهماني و يا بازي کردن با دوستان نيز حس خوشايندي در شما ايجاد مي کند و در نتيجه بيشتر مي خنديد.
در زندگي خود موضوعات خنده دار و طنز را بيابيد: به جاي گله و شکايت کردن و ناليدن از زندگي و ناکامي هاي آن، سعي کنيد به آن بخنديد. به حوادث و اتفاقات نااميد کننده و ناراحت کننده اي که در زندگي تان رخ مي دهد، به چشم يک موضع خنده دار نگاه کنيد و به آنها بخنديد. اگر با خنده و شادماني به وقايع زندگي روزمره خود نگاه کنيد، کمتر دچار استرس و نگراني مي شويد و اثرات فوق العاده مثبت خنده و شادي را در زندگي خود مشاهده خواهيد کرد.
حتي اگر نمي خوهيد بخنديد، لبخند بزنيد: پژوهش ها نشان داده اند خنديدن، اعم از خنده واقعي يا تصنعي (خنده بر خلاف ميل) هر دو اثرات مثبت دارند و خنده تصنعي نيز مي تواند يک خنده واقعي را داشته باشد و منجر به خنده هاي واقعي و از ته دل شود! خنده علاوه بر اينکه روح و روان شما را آرام مي کند، بر جسم نيز اثرات بسيار مثبتي مي گذارد از جمله: خنديدن از ته دل، موجب پايين آمدن فشار خود و افزايش ميزان اکسيژن در رگ هاي خوني مي شود. يک خنده از ته دل به منزله ورزش ايروبيک (هوازي) براي برخي اندام هاي داخلي بدن از جمله ريه هاست و موجب مي شود که فرد تنفس بهتري داشته باشد. خنده از ته دل ترشح هورمون کورتيزول و در نتيجه استرس را کاهش مي دهد.
منبع:دنياي سلامت 54